Realisatie

Voor het realiseren van een gevelklok zijn er oneindig veel mogelijkheden. Een klok geeft het gebouw een gezicht en bij de juiste uitvoering hiervan gaat deze ook leven. Het is daarom zaak om het ontwerp van de klok zodanig te maken dat deze als vanzelfsprekend bij het gebouw en zijn omgeving past.  Bij het ontwerpen kunt u er vanuit gaan dat, zolang het technisch realiseer is, alles mogelijk is.

Voor alle wensen hebben wij de oplossing. Als het nodig is, dan kunnen wij ook in het ontwerptraject al met je mee denken en mee praten om samen een prachtig eindresultaat te behalen.
De klokken worden gebouwd voor de toekomst met als doel dat de klok zowel ons als het gebouw overleefd. Hierdoor is een lange zorgeloze werking van de klokken gegarandeerd.

Maar hoe werkt het nu?

Gevelklokken, façadeklokken, kerkklokken en toren klokken werken in principe allemaal hetzelfde.

Uurwerk
Allereerst heb je een uurwerk nodig. Aan dat uurwerk zitten assen. De lengte van de assen worden bij fabricage op maat gemaakt zodat deze precies past in de muur waar de klok aan komt te hangen. De assen kunnen met gemak 60cm lang zijn, zodat deze door 99% van de muren heen kunnen. Is de afstand nog groter omdat er een staalconstructie in de weg zit? Daar maken we dan eventueel een aparte oplossing voor.

Wijzers
Het ontwerp van de wijzers is geheel naar wens. Ze worden versterkt en zowel statisch als dynamisch uitgebalanceerd. De afwerking is een 2 componenten spuitlak of indien gewenst met bladgoud.

Moederklok
Elke opstelling heeft een moederklok nodig. Het uurwerk is heel sterk, maar niet slim. Het uurwerk kan alleen draaien. De moederklok zorgt dat het uurwerk draait en zo dus de juiste tijd aangeeft. De moederklok is tevens de voeding van het uurwerk. Eén moederklok kan meerdere uurwerken aansturen, dus ook in een toren met 4 klokken is er maar 1 moederklok nodig.
De moederklok kan op een eenvoudig bereikbare plek geplaatst worden. Bijvoorbeeld in de meterkast.

Tijdsignaal
Tot slot het tijdsignaal. De moederklok moet natuurlijk wel weten hoe laat het is om te zorgen dat de wijzers de juiste tijd aangeven. Als de moederklok een goed tijdsignaal heeft, dan werkt de rest ook. Er zijn meerdere manieren om aan een het tijdsignaal te komen. De 4 meest gangbare zijn:

  1. De moederklok heeft een ingebouwde quartzklok. Behoorlijk zeker, maar afhankelijk van de frequentie op het stroomnet.
  2. Het DCF signaal. Zeg maar het signaal van de atoomklok. Hiervoor moet er een DCF ontvanger op de Z-O gevel geplaatst worden of op het dak.
  3. Het GPS signaal. Het signaal van de GPS satellieten. Hiervoor moet een GPS ontvanger op het dak geplaatst worden met vrij zicht naar boven.
  4. Het signaal van de tijdserver van het gebouw zelf.

Oplossingen

Van binnen
Voor het uurwerk maakt het niet zo veel uit waar deze geplaatst is. Het belangrijkste waar over nagedacht moet worden is het onderhoud aan het uurwerk. Als het uurwerk eenvoudig te bereiken is, dan is het onderhoud een stuk voordeliger als wanneer er speciaal een hoogwerker ingezet moet worden. Het is dus handig als de ruimte achter de klok bijvoorbeeld een technische ruimte is. Zelfs een dak kan, als de klok op een boven het dak uitstekend gevelelement geplaatst wordt. Indien gewenst kan het uurwerk altijd beschermd worden met een beschermkast.

Van buiten
Maar soms zit er een appartement of een liftschacht of zoveel apparatuur achter de klok waardoor het niet gewenst of onmogelijk is om de klok van achteren te onderhouden. Ook dat is geen probleem. Dan zorgen we er gewoon voor dat het uurwerk van voren geplaatst wordt en onderhouden kan worden. Het enige nadeel is, dat als er onderhoud gepleegd moet worden, er meestal een hoogwerker nodig is om bij de klok te komen. Maar met één maal per jaar onderhoud en zelden een storing zijn deze kosten ook nog te overzien.

Wij maken tijd

© kloksgewijs.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy